دلایل افزایش قیمت سیمان

دلایل افزایش قیمت سیمان

سیمان یکی از پرمصرف‌ترین و پرکاربردترین مصالح ساختمانی است که بیشترین کاربرد را در صنعت ساخت و ساز دارد. در بسیاری از عملیات ساختمان‌سازی مانند تولید بتن ساده، بتن آرمه، ملات، گچ، دوغاب، رنگ و موارد پیش‌ساخته مورد استفاده در ساختمان‌سازی، از سیمان به عنوان ماده اصلی استفاده می‌شود. طی مدت اخیر قیمت سیمان روند افزایشی داشته و یک رکورد زنی تاریخی در قیمت را برای خود به ثبت رسانده است.

با توجه به اینکه حدود ۱۰ الی ۱۲ درصد هزینه‌های نهایی ساخت و ساز به قیمت سیمان بستگی دارد؛ افزایش قیمت این محصول موجب شده تا دیگر مصالح ساختمان‌سازی مانند بتن و … نیز تحت تاثیر قرار گرفته و روند صعودی داشته باشند. در این مقاله دلایل افزایش قیمت سیمان را مورد بررسی قرار داده‌ایم. همچنین این افزایش قیمت بر روی دستگاه ملات پاش یا سیمان پاش  نیز تاثیر گذار بوده و آن ها را نیز دستخوش تغییر کرده است و حتی قیمت شاتکریت نیز با آن تغییر پیدا کرده است .

علل گرانی قیمت سیمان در بازار

دلایل مختلفی از سال ۱۳۹۸ تا کنون موجب شده است تا قیمت سیمان روند افزایشی به خود گرفته و همین امر موجب کمبود سیمان در بازار شود.

  • درخواست تولیدکنندگان

در سال ۱۳۹۸ طبق درخواست تولیدکنندگان سیمان برای افزایش قیمت آن از ۵ تا ۴۰ درصد قیمت قبلی، افزایش قیمت سیمان آغاز شد.

  • قطعی گاز و برق

این روند با قطعی برق در سال ۱۳۹۹ توسط وزارت نیرو ادامه یافت؛ زیرا این قطع برق منجر به کاهش فعالیت کارخانه‌ها و به دنبال آن کم شدن ظرفیت تولید شد. در کنار آن قطع شدن گاز از جانب وزارت نفت و هم‌چنین افزایش هزینه حمل و نقل نقش هم به سزایی در رشد قیمت سیمان داشته‌اند.

  • افزایش تقاضا و عدم تناسب آن با عرضه

در مدت زمان بهمن ۱۳۹۹ تا ابتدای سال ۱۴۰۰ افزایش ساخت و سازهای عمرانی و افزایش تقاضا از جانب مصرف‌کنندگان موجب شد تا قیمت سیمان روند صعودی نسبت به قبل داشته باشد. عدم ایجاد تعادل بین میزان عرضه و تقاضا و هم‌چنین احتکار و ذخیره کردن

سیمان توسط برخی افراد در انبارها موجب ایجاد به هم ریختگی در بازار شد که همین امر افزایش ۵۰ درصدی قیمت سیمان در بازار را به دنبال داشت.

  • کاهش ظرفیت تولید

در نهایت عواملی مانند قطعی برق و گاز که موجب کاهش تولید سیمان شدند و از طرفی افزایش درخواست و تقاضا موجب پیدایش یک ناهماهنگی و اختلال در بازار عرضه و تقاضا برای سیمان شد که تاثیر مستقیمی بر روند افزایشی قیمت سیمان را به همراه داشت.

  • افزایش هزینه‌های حمل و نقل

در مقابل هر چه میزان تقاضا و خرید سیمان افزایش می‌یافت، هزینه‌های حمل و نقل نیز افزایش یافت. با این روند صعودی هزینه‌های حمل و نقل و کمبود بودجه خرید میزان انتقال سیمان از یک منطقه به منطقه پرمصرف دیگر کاهش یافت. کاهش حمل سیمان موجب ایجاد بازار سیاه در برخی مناطق شد که همین امر یکی دیگر از عوامل تشدید افزایش قیمت سیمان تا دو یا سه برابر شدن قیمت اصلی آن در بازار به شمار می‌رود.

ناگفتی است این دلایل افزایش قیمت موارد بسیار مهمی از جمله افزایش قیمت فایرپروف و مواد مصرفی ان بر روی فولاد را نیز بی نسیب نگذاشته اند و آن را نیز تحت تاثیر قرار داده اند. در این میان شرکت هایی چون ماشین سازی کلار قیمت ها را به صورت معقولی در این زمینه کنترل کرده اند تا به مشتریان خود بهترین قیمت و کیفیت را ارائه دهند.

قطعی برق چه تاثیری در افزایش قیمت سیمان دارد؟

قطعی برق از اولین عوامل افزایش قیمت سیمان در بازار به حساب می‌آید که از سال ۱۳۹۸ توسط وزارت نیرو اعمال گردیده است. یکی از مهم‌ترین عواملی که موجب شده تا این موضوع، روند صعودی قیمت سیمان را تحت تاثیر قرار دهد، ایجاد اختلال در تامین انرژی مورد نیاز برای کارخانه‌های تولیدکننده این محصول است. با توجه به قطعی‌های برق طی چند سال اخیر تعداد زیادی از تولیدکنندگان با مشکلات نوسانات و قطعی برق بسیاری روبرو شدند که همین امر موجب ایجاد مشکلاتی در صنعت سیمان کشور شده است.

در فصل‌های گرم سال مانند تابستان با توجه به مشکلات عدیده مانند کم شدن آب و عدم تامین میزان لازم برای نیروگاه‌های برقی آبی به جهت تولید برق کشور، تاثیر مستقیمی بر میزان تولید واحدهای سیمان سازی و فولاد شده است. تکرار این چرخه موجب افزایش قیمت سیمان در بازار نیز می‌شود. با توجه به اینکه در فصول سرد و با خنک شدن هوا، میزان برق قابل توجهی به کارخانه‌های تولیدی سیمان داده خواهد شد و انرژی مورد نیاز آن‌ها تامین می‌شود، انتظار می‌رود با بازگشت میزان تولید کارخانه‌ها شاهد کاهش قیمت سیمان در بازار باشیم.

آیا عرضه سیمان در بازار بورس در قیمت آن تاثیرگذار است؟

یکی دیگر از عواملی که تاثیر به سزایی در افزایش قیمت سیمان داشته است، وارد شدن سیمان در بازار بورس کالا است که موجب شده تا کشور با کمبود این محصول مواجه شود. با انجام معاملات سیمان در بورس کالا از خردادماه سال ۱۴۰۰ و عرضه حجم زیادی از سیمان به بازار، سهم به سزایی از این محصول به مقدار ۱.۸ میلیون تن، در بازار بورس کالا مورد معامله قرار گرفته شد. با افزایش تعداد مشتریانی که اقدام به خرید سیمان از طریق بورس کالا کرده‌اند، روند صعودی قیمت سیمان در بازار هم رشد فزاینده‌ای یافته است.

سیمان‌های خریداری‌شده در بورس کالا توسط خریدار، در انبار ذخیره می‌شوند و با توجه به قطعی برق و گاز و کاهش فرایند کارخانه‌های سیمان در امر تولید، دلالان و سوءاستفاده کنندگان از کمبود بازار، سیمان‌های انبارشده را به بازار عرضه می‌کنند که همین امر در افزایش قیمت‌ها تاثیر مستقیمی خواهد داشت.

سخن پایانی

سیمان به عنوان یکی از پرکاربردترین مصالح در صنعت ساختمان‌سازی، طی چند سال اخیر دستخوش تغییرات قیمتی شده و در مدت کمی توانسته است با افزایش قیمت خود یک رکورد زنی را در بازار برای خود به ثبت رساند. عوامل متعددی در افزایش قیمت سیمان سهیم هستند که از جمله این موارد می‌توان به قطعی برق و گاز و عدم تامین انرژی مورد نیاز برای کارخانه‌های تولید سیمان اشاره کرد. از طرفی وارد شدن سیمان به بازار بورس کالا و انجام معاملات در این بازار موجب شده تا دلالان و سوءاستفاده کنندگان دست به ذخیره و انبار کردن این محصول بزنند. افزایش تقاضا و کمبود میزان عرضه، نداشتن یک برنامه جامع و هدفمند و عدم نظارت بر بازار موجب شده تا قیمت سیمان روند افزایشی به خود بگیرد.