همه چیز درباره مسدودی حساب بانکی بابت چک و سفته

همه چیز درباره مسدودی حساب بانکی بابت چک و سفته

    مسدودی حساب بانکی بابت چک و سفته زمانی انجام می‌ شود که فرد صادر کننده چک و سفته در موعد مقرر قادر به تسویه بدهی خود نباشد. یکی از روش های معمول برای تحت فشار قرار دادن فرد بدهکار برای پرداخت بدهی تعهد شده، مسدود کردن حساب‌ های شخص مورد نظر است.

     بر اساس ماده ۱۹ قانون شیوه اجرای محکومیت‌ های مالی، مرجع صادر کننده رای موظف است در صورت درخواست محکوم له،  تقاضای مسدود کردن همه حساب‌ های بانکی محکوم علیه را از بانک مرکزی داشته باشد تا به این روش فرد بدهکار وادار به پرداخت بدهی خود به شخص طلبکار شود.

    وقتی حساب شخص صادر کننده چک یا سفته با درخواست فرد دارنده آن یا شخص دیگر از طریق سامانه محچک، دستور قضایی یا  غیر قضایی توقیف می شود. شخص صاحب حساب تا روشن شدن وضعیت دیگر توانایی برداشت و انتقال وجه از حساب خود را ندارد و نقل و انتقال مالی برای او غیر ممکن می‌ شود.

    به عبارت ساده زمانی که یک حساب با دستور قضایی یا غیر قضایی مسدود می‌ شود امکان نقل و انتقال پول از حساب مورد نظر تا اطلاع ثانوی متوقف می ‌شود.

     از جمله دلایل مسدود شدن حساب بانکی، صدور چک، بدون پشتوانه مالی و موجودی یا صدور سفته برای انجام تعهدات مالی مختلف است.

    انسداد حساب بانکی به دستور قضایی یا غیر قضایی باعث متوقف شدن روند نقل و انتقال پول در یک حساب بانکی و راکد شدن آن تا زمان روشن شدن وضعیت می‌ شود.

    بنابراین وقتی حساب های بانکی یک شخص به خاطر صدور چک برگشتی یا سفته مسدود می ‌شود تا زمانی که بدهی تسویه نشود یا تعهدات به عهده گرفته شده ادا نگردد انسداد حساب به قوت خود باقی می ‌ماند.

    چگونگی وصول سفته

    سریعترین راه وصول سفته گرفتن وا خواست سفته است، به این معنا که فرد دارنده سفته، ۱۰ روز پس از اتمام موعد سفته در صورتی که تعهد مالی یا مبلغ درج شده در سفته را وصول نکند می‌ تواند با در دست داشتن مدارک لازم برای گرفتن وا خواست سفته به بانک یا دایره وا خواست دادگستری مراجعه نماید.

    دریافت وا خواست سفته به این شکل است که فرد دارنده آن ابتدا باید یک اظهار نامه تنظیم کرده و از طریق آن به صادر کننده سفته در مورد انجام تعهد یا پرداخت وجه سفته اطلاع رسانی کند.

    سپس در صورتی که ارسال اظهار نامه بی‌ نتیجه بود و تعهد و یا مبلغ ضمانت شده وصول نگردید دارنده سفته باید طبق روال اداری برای به اجرا گذاشتن سفته اقدام کند.

     از جمله مدارکی که برای به اجرا گذاشتن وا خواست سفته لازم است می‌ توان به مواردی مانند اصل سفته، مدارک و اوراق چاپی وا خواست سفته پس از تکمیل، مدارک شناسایی و هویتی معتبر دارنده سفته، ثبت نام در سامانه ابلاغ الکترونیکی ثنا و فیش واریز دو درصد وجه سفته اشاره کرد.

     پس از آماده شدن مدارک، فرد دارنده سفته برای سرعت گرفتن روند کار و مطالبه وجه یا تعهدات مورد نظر باید هرچه سریع‌ تر وا خواست سفته را از بانک یا دایره‌ ای وا خواست دادگستری پس از انجام روال اداری و پرداخت هزینه‌ های لازم دریافت نماید.

    در این وضعیت اگر فرد صادر کننده سفته در اولین فرصت نسبت به پرداخت وجه سفته یا انجام تعهدات مورد نظر اقدام نکند فرد خواهان می‌ تواند پیگیر توقیف اموال منقول یا غیر منقول فرد صادر کننده سفته تا روشن شدن وضعیت شود.

     چک برگشتی

    چک برگشتی از دیدگاه قانون جرم است و برای صادر کننده آن مجازات در نظر گرفته شده است. معمولاً بر اساس قانون جاری، مجازات چک برگشتی حبس تعزیری است که مدت زمان آن به میزان چک و مبلغ آن بستگی دارد.

    یعنی هرچه مبلغ چک برگشتی صادر شده بیشتر باشد مجازات آن نیز سنگین‌ تر شده و مدت زمان حبس تعزیری در نظر گرفته شده برای آن بیشتر می‌ شود.

    بنابراین برای پاسخ به این سوال که آیا چک برگشتی زندان دارد؟ باید گفت چنانچه وجه چک برگشتی از ۱۰ میلیون ریال کمتر باشد مطابق نظر قانونگذار برای صادر کننده آن نهایتاً تا شش ماه حبس تعزیری در نظر گرفته می‌ شود.

     اما اگر مبلغ چک برگشتی بین ۱۰ تا ۵۰ میلیون ریال باشد برای صادر کننده چک برگشت، مجازات حبس تعزیری بین ۶ ماه تا یک سال در نظر گرفته می‌ شود.

     چنانچه مبلغ چک برگشتی از ۵۰ میلیون ریال بیشتر باشد علاوه بر آنکه فرد صادر کننده چک تا دو سال از استفاده و به کارگیری دست چک محروم می‌ شود بسته به شرایط پرونده و تصمیم قاضی ممکن است به ۱ تا ۲ سال حبس نیز محکوم گردد.

    باید به این نکته توجه داشت که اگر صادر کننده چک اقدام به صدور چک‌ های مختلف کرده و این چک‌ ها همزمان با یکدیگر برگشت خورده باشد مبلغ همه چک‌ ها جمع شده سپس بر اساس مبلغ کلی برای فرد صادر کننده چک ها،  مجازات در نظر گرفته می‌ شود.

    بهترین  راهکار برای برون رفت از مشکل مسدودی حساب بانکی بابت چک و سفته مشورت با وکلایی است که به صورت تخصصی در این حوزه فعالیت می ‌کنند.

    بنابراین مشورت با وکلاء با تجربه مثل وکیل عباس اسدی که به صورت تخصصی در این حوزه فعالیت می‌ کنند، می تواند راهکاری  مناسب برای جلوگیری از درگیر شدن در روند طولانی و زمانبر بوروکراسی اداری و اطاله دادرسی باشد.

    وکیل عباس اسدی یکی از وکلاء با تجربه است که از تخصص لازم در پیگیری پرونده‌ های چک برگشتی یا وصول سفته برخوردار بوده و می‌ تواند خدمات مناسبی را در زمینه مشورت یا پیگیری اینگونه پرونده ها به متقاضیان ارائه دهد.