چشمه پیر کدو بوانات

چشمه پیر کدو بوانات

چشمه پیر کدو بوانات در تفرجگاه پیرکدو بوانات در شهرستان بوانات با طبیعتی نیمه کوهستانی و بکر واقع شده است. این شهرستان در شمال شرق استان فارس و هم مرز با استان یزد در حاشیه کویر مرکزی قرار گرفته و دارای آب و هوای نیمه کوهستانی و طبیعتی بسیار زیبا است که از چشمه سارهای بیشمار و رودخانه اعظم بوانات سیراب و مشروب می شود.بدلیل وجود چشمه سار ها و قنوات و باغهای انگور و گردو از قدیم به نام نگین سبز فارس شهرت داشته و به همین علت یکی از مهمترین شهرستان های هدف گردشگری استان فارس مطرح است. چشمه های آب خنک و گوارا که در دامنه های رشته کوه زاگرس شهرستان بوانات جاری هستند از جاذبه های مهم این شهرستان محسوب می شوند که خصوصا در فصل بهار و تابستان محیطی آرام و دلپذیر فراهم می کنند. چشمه پیرکدو از مهم ترین چشمه های این شهرستان است و در گذشته آب این چشمه نزد عشایر و دامداران منطقه از تقدس خاصی برخوردار بوده است.

جاذبه های طبیعی، آبشارها، پوشش گیاهی کوههای شهرستان، تفرجگاههای طبیعی، حیات وحش منحصر بفرد، قنوات زیاد، باغات انگور و گردوی خیره کننده و درختان بسیار کهنسال در این شهرستان سبب شده که بوانات از دیر باز با نام دره بوان، باغات بهشت و نگین سبز فارس در کتب تاریخی ثبت شود.

مناطق شکار ممنوع دره باغ، توت سیاه، مرکز تکثیر گورخر ایرانی، مرکز تکثیر و پرورش قوچ و میش کوهی محیط بان و روشن کوه از جاذبه های حیات وحش بوانات است که در این مناطق گونه هایی از کل و میش، بز و پازن، کبک، تیهو، گورخر ایرانی، هوبره، پلنگ، گرگ، کفتار، شغال، روباه و دیگر گونه ها زیست می کنند.

چشمه پیرکدو بوانات

دامنه کوههای بوانات در فصل بهار محل رویش بسیاری از گل های بهاری چون سنبل، جاشیر، لاله واژگون، شقایق وحشی و بسیاری از گیاهان دارویی است که مورد توجه طبیعت گردان و کوهنوردان در ایام بهار بوده و به جمع آوری گیاهان دارویی مثل پیازه (تره کوهی)، قارچ کوهی (هکل)، نعنای کوهی، گاوزبان، آویشن، ریواس و … می پردازند. علاوه بر این انگور شهرستان بوانات با تولید بیش از بیست رقم در باغات این شهرستان شهره خاص و عام می باشد.

يکی از تفرجگاه های استان فارس، پارک جنگلی پيرکدو است که با درختانی با قدمت حدود هزار سال دارای چشمه ای پر آب و گوارا و فضايی دلنشين است. چشمه پیر کَدوئیه در دامنه کوههای زاگرس در شهرستان بوانات جلوه ای از قدرت پروردگار متعال را نمایان ساخته و دشت زیبای بادبر و مزایجان را سیراب می کند. چشمه های جوشانی در این منطقه جاری هستند که در یک پهنه گسترده شده و در نزدیکی آنها درختان تنومند، توجه هر بیننده ‌ای را به خود جلب می ‌کند.

تفريحگاه پيرکدو از شمال به استان یزد و شهرستان آباده، از جنوب به شهرستانهای ارسنجان و نی ریز، از غرب به شهرستانهای خرم بید و مرودشت و از سمت شرق به شهرستان خاتم از استان یزد منتهی می‌ شود. در پای كوه سرسفيد چشمه زيبا و بانشاط پير كدوئيه است كه درسالهای پرباران آب خروجی آن به سی اينچ می رسد و درختان كهنسال چنار و بوز با عمر چند صد ساله در این منطقه خودنمایی می کنند.

چشمه پیرکدو بوانات

در گذشته، آب این چشمه نزد عشایر و دامداران منطقه از تقدس خاصی برخوردار بوده است. به عنوان مثال هنگامی که عشایر از گرمسیر به مناطق بوانات کوچ می‌ کردند، هنگام ورود به مراتع بوانات بر این اعتقاد بودند که باید دام های خود را در مراسمی به نام گوشواران (گوسفند شوران) از امراض و بلایا در امان نگه دارند. همچنین این مکان به لحاظ تحقیقات تاریخی و فرهنگی، قابل اهمیت است.

چشمه و تفرجگاه پیرکدو در شهرستان بوانات در شمال شرقی استان فارس و در فاصله ۲۲۰ کیلومتری شهر شیراز قرار دارد. پیر کدوئیه در غرب روستای مزایجان و در چهل کیلومتری شهر سوریان قرار گرفته است.

چشمه پیرکدو بوانات

نحوه دسترسی به تفرجگاه پیرکدو

برای رسیدن به این تفرجگاه زیبا پس از ورود به شهرستان بوانات در مسیر شرق به سمت بخش مزایجان حرکت کرده و پس از گذر از شهر مزایجان نزدیک به ده کیلومتر به غرب حرکت می کنیم و به این چشمه آب خنک می رسیم. از مزایجان تا روستای بادبر آسفالت باریکی است اما از بادبر تا چشمه پیرکدو خاکی نامناسبی است.

چشمه پیرکدو بوانات

چشمه پیرکدو بوانات