برای یبوست نوزاد چی خوبه؟
یبوست نوزاد از رایجترین عارضههای گوارشی در این سنین است. این عارضه معمولا در اثر استفاده از مواد غذایی غلط یا استفاده از مواد غذایی که نوزاد به آنها عادت ندارد؛ رخ میدهد همچنین عادتهای اشتباه در زندگی نوزاد یا مادر میتواند بروز یبوست در نوزادان را در پی داشته باشد. معمولا برای درمان یبوست نوزاد از روشهای خانگی ساده مانند مصرف غذاهای حاوی فیبر، مصرف مایعات بیشتر، ماساژ یا ورزشهای مخصوص استفاده میشود. یبوست نوزاد یک بیماری ساده است و معمولا با رعایت چند نکته کلیدی درمان میشود.
روشهای درمان فوری یبوست نوزاد در منزل
یبوست نوزاد از عارضههای رایج در بین نوزادان است که درمان آن نیز معمولا به سادگی و بهکمک روشهای خانگی امکانپذیر است. معمولا روشهای خانگی زیادی وجود دارند که بهواسطه آنها میتوانید به درمان فوری یبوست نوزاد کمک کنید. از بهترین آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
وزرش دادن نوزاد
ورزش و حرکت به تحریک روده و دفع سریعتر کمک میکند. با این حال با توجه به اینکه نوزاد تمام وقت دراز کشیده است و راه نمیرود؛ لازم است که یکی از والدین حرکتهای ورزشی را روی او اجرا کنند.
حمام آب گرم
حمام آب گرم باعث شل شدن عضلات شکم شده و به دفع راحتتر آنها کمک میکند. این کار برخی از ناراحتیها و مشکلات یبوست را رفع میکند.
چرب کردن مقعد نوزاد
چرب کردن مقعد نوزاد به دفع سادهتر کمک میکند. این روش معمولا تنها در درمان یبوست نوزاد تازه متولد شده موثر است.
تغییر رژیم غذایی مادر
مادرانی که به نوزاد خود شیر میدهند؛ درصورتیکه رژیم غذایی خود را تغییر دهند؛ ممکن است باعث بروز یبوست نوزاد شود. تغییرات رژیم غذایی نوعی آزمون و خطاست و معمولا خود مادر با امتحان کردن و تغییر غذاها باید غذای ایجاد کننده یبوست را شناسایی کنند.
ماساژ نوزاد
یکی از روشهای که به درمان یبوست نوزاد کمک میکند؛ ماساژ دادن نوزاد است. روشهای مختلفی برای ماساژ دادن نوزاد وجود دارد که هدف اصلی آنها درمان و رفع درد معده نوزاد است. معمولا با کمی روغن زیتون نوک انگشتان را چرب کرده و بهصورت حرکات دایرهای خلاف جهت عقربههای ساعت، شکم نوزاد را ماساژ میدهند. زانوها و پاهای نوزاد را کنار هم قرار داده و بهآرامی بهطرف شکم جمع میکنند زانوها و پاهای نوزاد را کنار هم قرار داده و بهآرامی با پاهای نوزاد حرکت دوچرخه انجام میدهند.
استفاده از پوشک مناسب
گاهی انتخاب پوشک بد هم میتواند دلیلی برای عدم دفع آسان باشد. پوشکی که نوزاد در آن راحت نباشد و یا برای او تنگ
باشد؛ معمولا باعث میشود که دفع انجام ندهد. گاهی حتی ترکیبات پوشک طوری است که باعث بروز آلرژی در نوزاد میشود. برای همین ممکن است برای درمان یبوست به یک پوشک بچه مناسب نیاز داشته باشید.
درمان فوری یبوست نوزاد با روشهای پزشکی یا دارویی
گاهی روشهای خانگی کافی نبوده و لازم است که به پزشک مراجعه کنید. پزشکان برای درمان یبوست نوزاد از ملینها و روان کنندهها استفاده میکنند. بهاین صورت پزشک اقدام به تجویز دارو میکند. ملینهای گیاهی مانند روغن زیتون یا ملینهای دارویی، باعث تخلیه رودهها و نرم و روغنی شدن مدفوع میشوند. این درمان باید برای یک دوره زیر نظر پزشک انجام شود. بیاختیاری در مدفوع ممکن است باعث بروز یبوست شود و با اسهال اشتباه گرفته شود. والدین نباید تغییری در تجویز پزشک داشته باشند. چرا که این کار باعث بدتر شدن یبوست میشود. اگر نوزاد مشکل جدیتری کنار یبوست دارد؛ ممکن است به ترکیبی از داروهای ملین محرک و اصلاح سبک زندگی نیاز داشته باشند.
معمولا اولین و راهکارهای درمانی برای یبوست نوزاد؛ راهکارهای خانگی هستند؛ اما اگر علائم یبوست نوزاد با درمانهای خانگی رفع نشد؛ میتوانید از درمانهای پزشکی استفاده کنید.
معمولا در صورت بروز علائم زیر باید به پزشک مراجعه کنید:
- تب
- وجود خون در مدفوع
- بیاشتهایی
- نفخ طولانی
درمان فوری یبوست نوزاد
برای درمان یبوست نوزاد در اسرع وقت، میتوانید از چند قاشق آب سیب بههمراه کمی آب آلو و آب گلابی استفاده کنید. آبمیوههای طبیعی حاوی سوربیتول هستند که یک ماده ملین است. همین امر سبب میشود که آبمیوهها به درمان یبوست نوزاد کمک کند.
گاهی دیده شده است که یبوست نوزاد مشکلات دیگری مانند مشکلات روده، مشکلات دفع و مشکلاتی در رشد را ایجاد میکند. در این موارد متخصص کودک یک رژیم غذایی برای نوزاد در نظر میگیرد. برای نوزاد تغذیه مناسب اهمیت زیادی دارد. دیده شده است که برخی از نوزادان بهخاطر یبوست دچار خستگی و بیحالی دائمی هستند. با درمان یبوست به بالا رفتن انرژی نوزاد هم کمک میشود.
به نقل از سایت www.medicalnewstoday.com
نوزادانی که هنوز غذاهای جامد را شروع نکرده اند ممکن است از مصرف ۱ تا ۲ اونس آب میوه مانند آلو، گلابی یا آب سیب ۱۰۰ درصد سود ببرند.
شکر موجود در آب میوه به سختی هضم می شود. در نتیجه مایعات بیشتری وارد روده می شود که به افزایش دفعات و محتوای آب مدفوع کمک می کند. آب اضافی مدفوع را نرم کرده و می شکند.
با این حال، والدین یا مراقب باید قبل از دادن آب میوه برای نوزاد با یک متخصص اطفال صحبت کنند.
یبوست در کودکان
یبوست در نوزادان از عارضههای رایج در این سن است. درمان یبوست نوزاد بهنسبت علت بروز آن متفاوت است. مدفوع سفت پیش از شروع تغذیه با غذای جامد از بارزترین علائم یبوست نوزاد است. یبوست مزمن نیز همراه با رشد کم نوزاد و همچنین کاهش اشتها رخ میدهد. این بیماری همچنین میتواند عوارض شدیدتری نیز داشته باشد. نوزادی که با شیر خشک تغذیه میشود؛ معمولا هر ۳ تا ۴ روز یک بار مدفوع میکند؛ اما برخی موارد دفع مدفوع میتواند ۳ تا ۴ روز طول بکشد. در حالت عادی مدفوع نوزاد باید نرم بوده و بدون هیچ زحمتی از مقعد خارج شود؛ اما اگر نوزاد شما برای بیشتر از ۵ روز مدفوع نداشته و یا در زمان دفع بیش از اندازه زور میزند؛ بهتر است با پزشک کودک مشورت کنید. در مواردی که نوزاد یبوست دارد؛ با تجویز پزشک این عارضه میتواند به کمک داروهای خانگی هم برطرف شود.
یبوست از رایجترین اختلالات گوارشی در بین نوزادان است. این عارضه در صورتی رخ میدهد که نوزاد برای بیش از ۵ روز دفع نداشته و مدفوع سفت و خشک داشته باشد. یبوست نوزاد معمولا با تغییر رژیم غذایی نوزاد رخ میدهد یا در مواردی که مادر از مواد غذایی نامناسب برای خود یا نوزاد استفاده میکند؛ یبوست نوزاد رخ میدهد. اصلاح رژیم غذایی به درمان و رفع یبوست کمک میکند. همچنین درمان فوری یبوست نوزاد نیز با داروهای ملین امکانپذیر است.
علل ایجاد یبوست در نوزادان
معمولا نوزادانی که با شیر خشک تغذیه میکنند؛ بیشتر دچار یبوست میشوند. همچنین در دوره شروع مصرف غذا خشک، اگر از غذاهایی با میزان فیبر کمتر استفاده شود؛ میتواند برزو یبوست را در پی داشته باشد؛ اما بدن نوزادان حتی درصورت رعایت رژیم غذایی و نوشیدن مایعات کافی هم گاهی ممکن است نشانههای یبوست را بروز بدهد. این موضوع بهمعنای بیمار یا ناسالم بودن نوزاد نیست. یبوست در بیشتر موارد ناشی از تغییرات رژیم غذایی است:
- تغییر تغذیه نوزاد از شیر مادر به شیر خشک یا برعکس
- تغذیه نوزاد با غذاها یا طعمهای جدید
- عدم مصرف شیر مادر، شیر خشک یا آب کافی
علائم یبوست نوزاد
درمواردی که نوزاد دراثر ابتلا به یبوست بیقراری کرده و آرامش نداشته باشد؛ اصلیترین علائم یبوست نوزاد سفت و خشک شدن مدفوع است. نوزاد در زمان دفع دچار درد خواهد بود و نوزاد برای دفع باید انرژی بیشتری صرف کند. همچنین نوزاد در زمان دفع درد داشته و بیقراری میکند. یبوست نوزاد در بین نوزادان شیرخوار کمتر به چشم میخورد. چرا که شیر مادر به سادگی قابل هضم است. ترکیب چربی و پروتئین در شیر مادر طوری است که کمتر باعث ایجاد یبوست میشود. ازجمله علائم یبوست در نوزادان عبارتاند از:
- گلولههای سخت مدفوع
- ناتوانی در دفع
- مشاهده رگههای خون در مدفوع
- سیخ نگه داشتن پا توسط نوزاد برای کاهش درد
- کم بودن مدفوع
- فشار زیاد برای دفع
- ورم غیرطبیعی شکم
- مدفوع شبیه به خاک رس
- کاهش اشتها
- بیحالی و کمبود انرژی
تشخیص یبوست در نوزادان
یبوست در نوزادان معمولا علائم مشخصی دارد و برهم خوردن مزاج و بیقراری نوزاد و عدم دفع او خیلی زود توسط والدین تشخیص داده میشود؛ اما گاهی در مراجعه به پزشک، از تستها و روشهای پزشکی هم برای تشخیص استفاده میشود. برخی از معاینات پزشکی برای تشخیص یبوست نوزاد وجود دارد:
اشعه ایکس شکم: این تست مشخص میکند که آیا در شکم انسدادی وجود دارد یا خیر
مانومتری آنورکتال یا تست تحرک: در این آزمایش یک لوله نازک به نام کاتتر در رکتوم قرار داده میشود تا ماهیچههای کودک با هم هماهنگ شوند.
باریم تنقیه اشعه ایکس: در این آزمایش پوشش روده با رنگ کنتراست پوشانده میشود تا رکتوم، کولون و گاهی بخشی از روده کوچک در عکس رادیوگرافی دیده شود.
بیوپسی رکتوم: در این آزمایش یک نمونه کوچک از بافت راست روده برای بررسی سلولهای عصبی در این ناحیه برداشت میشود.
مطالعه ترانزیت یا مطالعه نشانگر: در این آزمایش کودک یک کپسول حاوی نشانگر را میبلعد که به کمک اشعه ایکس مسیر نشانگرها را دنبال میکند.
آزمایش خون: گاهی انجام برخی از آزمایشها مانند پانل تیروئید برای تشخیص بیماری تیروئید لازم است.
نحوه ماساژ صحیح برای رفع یبوست در نوزادان
روشهای متعددی برای ماساژ دادن نوزاد با هدف درمان یبوست نوزاد وجود دارد. برای این منظور مراحل زیر را دنبال کنید:
- نوک انگشتان را با کمی روغن زیتون چرب کنید.
- با انگشتان حرکات دورانی روی معده و روده در جهت خلاف عقربههای ساعت ایجاد کنید.
- در اطراف ناف در جهت حرکت عقربههای ساعت، حرکات دورانی ایجاد کنید.
- زانوها و پاهای نوزاد را در کنار هم نگه داشته و بهآرامی به سمت شکم حرکت دهید. این کار را چند بار تکرار کنید.
- با لبه انگشت از قفسه سینه به سمت پایین شکم را نوازش کنید.
- هرچه دستها در زمان ماساژ گرمتر باشند؛ نوزاد آرامتر بوده و کیفیت ماساژ نیز بیشتر خواهد بود.
جلوگیری از یبوست نوزاد
با رعایت برخی از نکات میتوان از بروز یبوست نوزاد جلوگیری کرد:
از غذاهای سرشار از فیبر استفاده کنید: فیبر همواره و در همه سنین کلید درمان و پیشگیری از بروز یبوست است. نوزادان بیشتر از ۶ ماه که رو به مصرف غذای کمک میکنند؛ میتوانند از رژیمهای حاوی میوهها، سبزیجات، حبوبات، غلات و نانهای سبوسدار استفاده کنند تا مدفوع نرم و حجیمتر داشته باشند. در رژیم غذایی کودک به ازای هر هزار کالری دریافتی باید ۱۴ گرم فیبر وجود داشته باشد.
مصرف مایعات: با خوردن آب بیشتر، از سفت و خشک شدن مدفوع جلوگیری کنید.
فعالیت بدنی: نوزادان را در زمان بیداری برای تحرک داشتن تشویق کنید. حتی درصورتیکه هنوز سن آنها به راه رفتن و حرکت کردن نرسیده است؛ میتوانید خودتان با تکان دادن پاها و ورزش دادن به بدن نوزاد، این تحرک را ایجاد کنید.
برنامه منظم استفاده از توالت: نوزاد را برای استفاده از توالت در زمانهای مشخص بعد از مصرف غذا شرطی کنید. بهاینترتیب دستگاه گوارش و رودهها هم برای انجام منظم کارشان شرطی میشوند. در صورت نیاز از یک زیرپایی برای نشستن راحتتر کودک در توالت استفاده کنید.
یبوست نوزاد معمولا در نوزادانی رایج است که شروع به مصرف غذای کمکی کردهاند. استفاده از مواد غذایی غلط در این رژیم غذایی میتواند باعث ایجاد یبوست شود. از طرفی بروز یبوست در نوزادان شیرخوار بهخاطر رژیم غذایی غلط مادر هم رایج است. هرچند یبوست نوزاد در نوزادانی که از شیر خشک تغذیه میکنند؛ بیشتر رایج است. درمان یبوست نوزاد معمولا با راهکارهای ساده خانگی مانند مصرف آب و مایعات بیشتر، ورزش دادن نوزاد، ماساژ نوزاد و تغییر رژیم غذایی امکانپذیر است. در مواردی که نیاز به راهنمایی دارید می توانید از مراکز پرستاری کمک بگیرید و از خدمات پرستار بچه بهره مند شوید که برای شما پرستار متخصص که با اصول مراقبت از کودک آشنا هستند، برای مراقبت و نگهداری از کودک برای شما اعزام کنند. در موارد شدیدتر و درصورتیکه علائم یبوست نوزاد برای بیش از ۵ روز ادامه پیدا کنند؛ احتمالا لازم باشد به پزشک مراجعه کنید تا به کمک داروهای ملین در درمان این عارضه بکوشد.
سوالات متداول
آیا میتوان یبوست نوزاد را در خانه درمان کرد؟
معمولا برای درمان یبوست نوزاد از روشهای خانگی و ساده استفاده میکنند و تنها در موارد شدید نیاز به استفاده از دارو هست.
نظرات
0 دیدگاه