تازه ترین ادعای آژانس درباره نحوه دسترسی به تاسیسات هسته ای کرج

تازه ترین ادعای آژانس درباره نحوه دسترسی به تاسیسات هسته ای کرج

به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از رویترز، یک بازرس آژانس بین المللی انرژی اتمی مدعی شده که ایران نتوانسته به طور کامل شرایط توافق دو هفته پیش با بازرسان آژانس را که به آن‌ها اجازه سرویس تجهیزات نظارتی را می‌داد، برآورده سازد.

به ادعای آژانس بین المللی انرژی اتمی، براساس توافق ۱۲ سپتامبر ایران توافق کرده بود که به بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی اجازه دهد تا کارت حافظه را در بیشتر تجهیزات به کار گیرند.

آژانس در ادامه مدعی شده که ایران اما به تازگی اجازه نداده است که کارت‌های حافظه در کارگاهی که قطعات سانتریفیوژ را در مجتمع تسا واقع در کرج می‌سازد، جاسازی شود.

در ادامه این گزارش، رویترز به نقل از رافائل گروسی، مدیر کل آژانس مدعی شده است که تصمیم ایران که اجازه نمی‌دهد آژانس به کارخانه تولید سانتریفیوژ در کرج دسترسی داشته باشد، برخلاف شرایط توافق و بیانیه مشترک است که در ۱۲ سپتامبر مورد پذیرش قرار گرفته بود.

این گزارش پس از آن منشتر شده که چند ساعت پیش از آن، «لارنس نورمن» (Laurence Norman) خبرنگار روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در پیامی توییتری مدعی شده بود که ایران امروز یکشنبه از ورود بازرسان آژانس بین المللی انرژی اتمی به تأسیسات هسته‌ای کرج جلوگیری کرده است.

بعد از خروج غیرقانونی آمریکا از توافق برجام در تاریخ ۱۷ اردیبهشت ماه ۱۳۹۷، سه کشور اروپایی عضو این توافق از این اقدام دولت دونالد ترامپ انتقاد کردند و ضمن اعلام پایبندی به برجام، به ایران متعهد شدند که مزایای اقتصادی وعده داده شده در این توافق را جبران می‌کنند.

به رغم این وعده‌ها، سه کشور اروپایی به رغم اعلام مواضع کلامی درباره تعهد به برجام و حتی راه اندازی کارزار تبلیغاتی درباره مکانیسم موسوم به «اینستکس»، هیچ اقدام عملی برای جبران خروج غیرقانونی آمریکا از برجام نکردند.

جمهوری اسلامی ایران به دنبال این اقدامات، در شش گام و طبق بندهای ۳۶ و ۳۷ برجام، در ۶ گام تعهدات هسته‌ای خود مندرج در این توافق را کاهش داد و بارها اعلام کرده است در صورت بازگشت طرف‌های غربی به تعدات برجامی خودشان، ایران هم اقدامات جبرانی خود را به روند قبل برخواهد گرداند.

به دنبال پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست جمهوری آمریکا و جایگزینی او به جای دونالد ترامپ، او و اعضای ارشد دولتش بارها از آمادگی برای بازگشت به برجام خبر دادند و به همین دلیل، در وین ۶ دور مذاکرات غیر مستقیم و با میانجیگری طرف‌های برجامی با ایران و آمریکا در خصوص بازگشت به برجام انجام شد.

به رغم اعلام حصول پیشرفت در مذاکرات وین برای بازگشت دوباره آمریکا به برجام و کاهش اقدامات جبرانی ایران، برخی موضوعات از قبیل اصرار نمایندگان دولت بایدن بر مواضع ضد ایرانی دولت ترامپ باعث شده که مذاکرات به جایی نرسد.

یکی از زمینه‌های اختلاف در این مذاکرات اصرار آمریکا بر حفظ برخی از تحریم‌هایی است که دولت دونالد ترامپ بعد از خروج از برجام علیه ایران اعمال کرده است. دولت بایدن اعلام کرده هیچگونه ضمانتی نمی‌تواند درباره عدم خروج دوباره دولت‌های بعدی آمریکا از برجام بدهد.

مضاف بر این، مقام‌های دولت آمریکا پیش از این تصریح کرده‌اند که قصد دارند از ورود به برجام به عنوان «سکویی» جهت پرداختن به سایر اختلافات از جمله مسائل موشکی و منطقه‌ای استفاده کنند.

منبع : مهر