کولر گازی چیست
بسیاری از مصرفکنندگان کولرهای گازی با مفهوم اینکه “کولر گازی چیست؟” آشنایی کامل ندارند و صرفاً با توجه به اینکه این سیستم تهویه مطبوع از نظر سرمایش کیفیت بالایی دارد؛ از آن استفاده میکنند. بهطورکلی کولرهای گازی از پرکاربردترین، متداولترین و با کیفیتترین سیستمهای سرمایشی در دنیا هستند. از این محصول در محیطهای مختلف اعم از مسکونی، تجاری، اداری، درمانی، فرهنگی، ورزشی و غیره استفاده میشود و تا بهحال براساس عملکرد بهینه و خنکسازی فضا، رضایت حداکثری مصرفکنندگان این دسته از سیستمهای تهویه مطبوع را بههمراه داشته است. آنچه که در این زمینه، خریداران کولر گازی را دچار تردید میکند؛ مصرف برق این محصول است. در اینخصوص نیز میتوانید با انتخاب و خریداری کولرهای گازی کممصرف و فوق کممصرف تا حد زیادی در مصرف برق صرفهجویی نمایید. در ادامه قصد داریم شما را با مفهوم اصلی “کولر گازی چیست؟”، نحوه عملکرد و انواع گوناگون آن آشنا سازیم.
کولر گازی چیست؟
به وسیله سرمایشی که با استفاده از انرژی الکتریکی طی فرآیند تبدیل گاز به مایع و سپس تبدیل مایع به گاز، سرما تولید میکند؛ کولر گازی میگویند. در واقع کولرهای گازی گرمای درون محیط را جذب نموده و با مکش هوای درونی و بیرونی محیط از طریق کمپرسور و گاز موجود درون لولهها آن، هوای خنک تولید نموده و از طریق پنل به داخل فضا انتقال میدهد. این نحوه عملکرد کولرهای گازی، سبب شده تا همواره هوایی خنک و معتدل در محیط حکمفرما باشد و بههیچ عنوان احساس دم، گرفتگی هوا و شرجی بودن در محیط، احساس نشود. مناطق شمالی و جنوبی کشور به دلیل نزدیکی به دریا و آبهای آزاد، هوای مرطوب و شرجی دارند. از اینرو کولرهای آبی بههیچ عنوان کارآیی مناسبی ندارند و در این مناطق مورد استفاده قرار نمیگیرند. چرا که کولرهای گازی در اصل برای مناطق شرجی و مرطوب طراحی و ساخته شدهاند. به گونهای که کیفیت و کارآیی اصلی این سیستم سرمایشی در استانهای خوزستان، بوشهر، هرمزگان، سیستان و بلوچستان، گلستان، مازندان و گیلان مشخص میشود.
خاطر نشان میشود که کولرهای گازی در تمامی شهرها، عملکرد و کیفیت مناسبی دارند. اما در محیطهای شرجی و مرطوب به نسبت، کارآیی و فرآیند خنکسازی محیط افزایش مییابد. اگر بخواهیم از نظر ساختاری و مهندسی، بیان جامعی نسبت به اینکه “کولر گازی چیست؟” داشته باشیم؛ باید بگوییم که کولرهای گازی از چهار بخش اصلی کمپرسور، کندانسور، اواپراتور و شیر انبساط تشکیل شدهاند. طرز کار و عملکرد این چهار بخش ارتباط نزدیک و تنگاتنگ با یکدیگر دارند و اختلال در هر قسمت موجب اُفت کیفیت عملکرد کولر و حتی از کار افتادن کولر میشود. نکته قابل توجه اینکه، بعضی از کولرهای گازی دو قابلیت سرمایش و گرمایش را با هم دارند. بههمین جهت در ماههای گرم سال بهعنوان کولر و در پاییز و زمستان به منظور گرم کردن محیط (بخاری)، مورد استفاده قرار میگیرند.
انواع کولر گازی
بهطورکلی کولرهای گازی به دو دسته اصلی یکپارچه و دوتکه تقسیم میشوند. کولرهای یکپارچه از یک بخش تشکیل شدهاند و تمامی اجزای کولر را در خود جای دادهاند. از اینرو تحت عنوان کولر پنجرهای یا پرتابل در محیطهای مختلف، مورد استفاده قرار میگیرند. اما کولرهای دوتکه یا اسپلیت از دو بخش، تشکیل شدهاند. بدین صورت که موتور و سایر قطعات خنکسازی کولر در خارج ساختمان و فقط پنل کولر جهت خنک کردن یا گرم نمودن فضا در داخل محیط، نصب میگردد. درواقع کولرهای پنجرهای علاوه بر اشغال فضا، صدای زیادی تولید میکنند که این امر موجب آزار و اذیت ساکنین میشود. بههمین دلیل کولرهای دوتکه با هدف کاهش فضای موردنیاز برای نصب و به حداقل رساندن صدای کولر، جهت آسایش و آرامش بیشتر مصرفکنندگان طراحی و تولید شدهاند.
۱– کولر گازی اسپلیت دیواری
اسپلیتهای دیواری از متداولترین و مرسومترین کولرهای گازی هستند. که به فراوانی در اقصینقاط کشور مورد استفاده قرار میگیرند و به دلیل کاربری آسان و عملکرد بهینه، طرفداران زیادی در بین مصرفکنندگان خانگی، غیرخانگی و صنعتی دارند. این محصول در ابعاد، اندازه و با ظرفیتهای مختلف از قبیل ۱۲۰۰۰، ۱۸۰۰۰، ۲۴۰۰۰ و ۳۶۰۰۰ در بازار وجود دارد. از اینرو مصرفکنندگان این دسته از وسایل سرمایشی متناسب با ابعاد محیط و توان مالی میتوانند کولر گازی اسپلیت دیواری موردنیازشان را انتخاب نموده و خریداری کنند. از بین برندهای معتبر و با کیفیت کولر اسپلیت دیواری میتوان به اُجنرال، Gree، الجی، پاناسونیک، سامسونگ و هایسنس اشاره کرد. بنابراین اگر بخواهیم بگوئیم “کولر گازی چیست؟” میتوانیم متناسب با نیاز، اندازه محیط و توان مالی، تعاریف مختلفی با توجه به تنوع محصولات موجود در بازار ارائه کنیم. چرا که کولرهای گازی معمولی، اینورتردار، سرمایشی و گرمایشی مختلفی در بازار وجود دارند و با توجه به نیاز مصرفکنندگان در اختیار آنها قرار می گیرند.
۲- کولر گازی اسپلیت ایستاده
از نظر ساختار و نحوه عملکرد این نوع از کولر اسپلیت، کاملاً شبیه به مدل دیواری است. با این تفاوت که پنل (یونیت) داخلی این دسته از کولرها بهصورت ایستاده است و ظاهری مانند یخچالفریزر دارد. بههمین جهت در بین فروشندگان و مصرفکنندگان با نام کولر گازی یخچالی نیز شناخته میشود. علاوه بر این کولر گازی ایستاده از نظر قدرت، دارای ظرفیتهای بالا است و اغلب در ادارات، بانکها، فروشگاهها، باشگاههای بدنسازی، مؤسسات تجاری و غیره مورد استفاده قرار میگیرد. زیرا توان خنککنندگی و قدرت پرتاب باد این محصول به اندازهای است که میتواند فضای بزرگی را تحت پوشش قرار داده و خنک نماید. خاطر نشان میشود که قیمت کولرهای گازی ایستاده به نسبت بیشتر از دیواری است. بنابراین اگر قصد تهیه سیستم سرمایش مقرون بهصرفه برای محیطهای خانگی هستید؛ این محصول گزینه مناسبی نخواهد بود. چراکه از نظر قیمت و مصرف برق در سطح بالاتری نسبت به سایر کولرهای گازی موجود در بازار قرار دارد.
۳- کولر گازی مولتی اسپلیت
این نوع از کولر گازی، مدل ارتقاء یافته کولرهای اسپلیت دیواری است. با این تفاوت که از یک یونیت خارجی (دارای یک یا دو فن) و چند یونیت داخلی برخوردار است. بدین صورت که پنل (یونیت) خارجی در خارج از فضای ساختمان نصب میشود؛ تا فرآیند مکش و تهویه هوا را با بهترین کیفیت ممکن انجام دهد. یونیتهای داخلی بر حسب نیاز متناسب با ابعاد ساختمان و نیاز مصرفکننده در بخشها و اتاقهای مختلف نصب میشوند. در این حالت با تهیه یک کولر گازی، هوای خنک به تمامی نقاط ساختمان منتقل میشود و یک سیستم تهویه مطبوع با کیفیت و کارآیی عالی در اختیار خواهید داشت. نکته قابل توجه اینکه کولرهای مولتی اسپلیت، دارای ظرفیتهای بالا نظیر ۳۰۰۰۰، ۳۶۰۰۰ و ۴۸۰۰۰ هستند. به دلیل اینکه حجم فضاهای خانگی، تجاری و اداری به گونهای است که کولرهای گازی با توان کمتر جوابگوی خنکسازی کل فضا نیستند و در صورت استفاده، شاهد اُفت کیفیت عملکرد و کارآیی کولر گازی خواهید بود.
امروزه نیز با توجه به پیشرفت تکنولوژی در حوزه تولید سیستمهای سرمایشی و گرمایشی، شاهد تولید نسل جدیدی از کولرهای گازی مولتی اسپلیت تحت عنوان VRF یا VRV هستیم. که تقریباً جایگزین کولرهای مولتی اسپلیت شدهاند و عملکرد قابل قبولی نسبت به سیستمهای سرمایشی قدیمی دارند. با این توصیف میتوان گفت که پاسخهای مختلفی از سوی مصرفکنندگان و فروشندگان سیستمهای سرمایشی برای سؤال “کولر گازی چیست؟” وجود دارد. به دلیل اینکه نیاز، هدف از خرید و توان مالی مصرفکنندگان با یکدیگر متفاوت است و از همه مهمتر اینکه شرایط آبوهوایی نیز تأثیر زیادی در انتخاب کولر گازی برحسب نوع و مدل آن دارد.
۴- کولر گازی پرتابل
گاهی اوقات بر اثر عوامل متعدد نظیر ابعاد محیط، توان مالی و نوع کاربری محیط امکان استفاده از کولرهای گازی ایستاده و دیواری وجود ندارد. در این خصوص نیز تولیدکنندگان با طراحی و تولید کولر گازی پرتابل، گامی مؤثر در جهت برطرف کردن نیاز مصرفکنندگان سیستمهای سرمایشی برداشتهاند. این محصول از یک بخش تشکیل شده است و به لحاظ ابعاد کوچک و وزن کم، قابلیت حمل و جابجایی آسانی دارد. از اینرو برای استفاده در اتاقهای کوچک، مغازه و دفاتر کاری بسیار مناسب است.
۵- کولر گازی سقفی
در بین کولرهای گازی، مدل سقفی کمترین فضا را در محیط اشغال میکند. زیرا یونیت خارجی که در بیرون از ساختمان قرار دارد و یونیت داخلی نیز بهصورت توکار در سقف قرار میگیرد. مصرفکنندگان و ساکنین ساختمان، تنها دریچه مکش و خروجی هوا که در چهار طرف یونیت تعبیه شده را میبینند. این محصول با کارآیی مناسب و پرتاب باد در تمامی جهات در کوتاهترین زمان ممکن، فضا را خنک میکند. از این سیستم سرمایشی و تهویه مطبوع میتوانید برای سالن پذیرایی، آشپزخانههای بزرگ، سالن اجتماعات، کنفرانس و غیره استفاده نمایید.
طرز کار کولر گازی
اکنون که با معنی و مفهوم “کولر گازی چیست” آشنا شدید؛ زمان آن فرا رسیده تا با طرز کار اینگونه از سیستمهای سرمایشی و گرمایشی پرکاربرد نیز آشنا شوید. نحوه عملکرد کولرهای گازی بدین صورت است که ابتدا، مبرد وارد کمپرسور شده و از طریق کمپرسور فشار و دمای آن افزایش مییابد. پس از آن مبرد به حالت گاز داغ با فشار بالا در میآید و وارد کندانسور میشود. در این مرحله کندانسور با انتقال دما به محیط، مبرد را از حالت گاز پرفشار به مایع تبدیل میکند. مایع به دست آمده وارد شیر انبساط و لولههای مویین میشود و فشار خود را از دست میدهد.
در مرحله آخر نیز مایع کم فشار وارد اواپراتور شده و با گرفتن هوای گرم محیط و تبخیر آن، هوای خنک را وارد محیط میکند. درواقع هوای خنکی که از یونیت داخلی کولر گازی وارد فضا میشود؛ حاصل این جریان است و کیفیت آن براساس نوع گاز مصرفی در کولر و همچنین کیفیت قطعات و نحوه ساخت کولرگازی متفاوت است. از اینرو اگر قصد خرید کولر گازی دارید؛ حتماً از برندهای معتبر و دارای گارانتی محصول موردنظرتان را خریداری کنید. در غیر اینصورت نه تنها کولرگازی عملکرد مناسبی نخواهد داشت؛ بلکه هر از چندگاهی دچار نقص فنی و اختلال میشود.
تفاوت کولرگازی معمولی و اینورتردار
یکی از نکاتی که میتواند تا حد زیادی شما را با مفهوم “کولر گازی چیست” آشنا سازد و پروسه خرید کولر گازی و استفاده از آن را برایتان آسانتر کند؛ شناخت کلی نسبت به تفاوتهای کولر گازی معمولی و اینورتردار است. بهطور معمول، کولرهای گازی فرآیند خنکسازی فضا را براساس سیکل تبرید انجام میدهند. کمپرسور بهعنوان قلب اصلی کولر گازی، یکی از مهمترین بخشهای سیکل تبرید است. کمپرسورها با فشردن مبرد و انتقال آن به کندانسور فرآیند تبدیل هوا به گاز و بعد از آن تبدیل گاز به مایع را انجام میدهند. در اصل بخش اصلی و گرانقیمت کولر گازی، کمپرسور آن است. بدین جهت شرکتهای تولیدکننده کولر گازی با شناسایی نقاط قوت و ضعف این محصول، اقدام به برطرف نمودن کاستیها و تقویت کولر گازی نمودهاند. بههمین سبب با طراحی و ساخت کمپرسورهای اینورتردار علاوه بر افزایش کیفیت و بهرهوری کولر، مصرف برق آن را تا حد زیادی کاهش دادهاند.
بهعبارت دیگر میتوان گفت تفاوت اصلی و اساسی کولرهای گازی معمولی و اینورتردار در نوع کمپرسور آنها است. بدین نحو که اگر کولر گازی اینورتردار با توان ۳۵ درصد فعال باشد؛ هنگامیکه نیاز به ظرفیت پایینتر یا بالاتر باشد به نسبت دور موتور کم و زیاد میشود و بدین صورت تا حد زیادی در مصرف برق، صرفهجویی میگردد. از همه مهمتر اینکه طول عمر و کارآیی کمپرسورهای مجهز به اینورتر، بیشتر از کمپرسورهای معمولی است. اما در مقابل کولرهای گازی معمولی هیچ یک از این ویژگیها را ندارند و کمپرسور از زمان روشن شدن تا زمان خاموشی با تمام توان کار میکند. این نحوه کارکرد برای مناطق گرمسیر و شرجی اصلاً مناسب نیست؛ زیرا در این مناطق کولرهای گازی مدت زمان زیادی را در طول سال روشن هستند و همین امر موجب کاهش طول عمر کمپرسور و در نتیجه از کار افتادن کولر گازی میشود.
مزایای استفاده از کولرگازی
- با انتقال سریع حرارت به بیرون از محیط و برودت بسیار بالا در کوتاهترین زمان ممکن محیط را خنک میسازد.
- بهدلیل برخورداری از فیلتراسیون هوا و فیلترهای با دوام و با کیفیت تا حد زیادی از ورود هرگونه آلودگی و گرد و غبار به محیط جلوگیری میکند.
- نصب و راهاندازی سریع و آسان.
- عدم نیاز به سرویس سالانه و کاهش هزینههای سرویس و نگهداری.
- مناسب برای مناطق گرم و شرجی (مرطوب).
نظرات
0 دیدگاه